Keďže v potravinárstve je mimoriadne dôležitá hygienickosť a dodržiavanie určitých štandardov, musia byť k tomu prispôsobené aj všetky prepravky, v ktorých sa potraviny skladujú. Akékoľvek potraviny, s ktorými sa v potravinárskom priemysle pracuje a sú určené na konzumáciu, musia spĺňať dané normy. Prepravky na potraviny, či už hovoríme o prepravke na ovocie alebo na zeleninu či iné jedlo, by mali byť vyrobené z odolných a hygienických materiálov. Vrátane hygienickosti netreba zabúdať ani na chladenie uskladnených potravín a ich zabezpečenie, aby sa počas prepravy náhodou nepokazili či nezačali hniť.
Niektoré druhy prepraviek na ovocie a zeleninu sú prispôsobené aj na tieto účely a dokážu poskytovať chlad alebo sa dajú uzavrieť, aby pôsobili vzduchotesne. Vďaka tomu sú potraviny následne chránené pred znečistením, plesňami a inými vonkajšími vplyvmi, ktoré by ich mohli nejakým spôsobom znehodnotiť.
Aj napriek tomu, že prepravky na potraviny musia spĺňať prísne hygienické opatrenia, po dezinfikovaní a vyčistení je možné ich používať opakovane. Takéto prepravky sú prispôsobené k tomu, aby dokázali vydržať s niekoľkoročnou životnosťou. Moderné inovácie dokonca umožňujú prepravky vyrábať z recyklovateľných plastov, ktoré sa po opotrebovaní využijú na výrobu nových prepravných produktov. Veľkou výhodou potravinových prepraviek je ich možnosť naskladať ich na seba, čím sa šetria skladovacie priestory. Po vyprázdnení je možné ich sklopiť a taktiež naskladať na seba, čo umožní ušetrenie ešte väčšieho miesta. Dajú sa zakúpiť v rôznych veľkostiach pre tie najmenšie kúsky potravín, ovocia alebo zeleniny, až po tie najväčšie kusy. Sú schopné uniesť vysoké dávky hmotnosti, pričom samostatné prepravky sú ľahké, avšak odolné voči záťaži. Pre lepšiu manipuláciu majú na sebe rôzne držiaky, úchyty a iné prispôsobenia, na uľahčenie prenášania.